Mijn persoonlijke ervaring
Soms breekt het leven je, en weet je niet hoe je de stukken weer bij elkaar krijgt. Vandaag wil ik een persoonlijk verhaal met je delen. Een verhaal over hoe ik zelf brak, hoe ik weer opstond, en hoe lichaamswerk mij hielp om vooruit te komen.
Misschien herken je je erin, misschien inspireert het je. Maar één ding weet ik zeker: er is altijd een weg vooruit. En die weg begint vaak met het durven voelen, het durven stilstaan. Ik neem je mee in mijn reis en vertel je hoe lichaamswerk mij hielp om weer te leven. En misschien ontdek je wel iets wat ook jou verder kan helpen.
Van breken naar zoeken
Heel langzaam kwamen er scheuren in mijn zijn. Kleine barstjes in mijn ziel, pijnen in mijn lijf. Jarenlang droeg ik een rugzak, veel te zwaar gevuld. Ik bleef maar sparen aan inhoud, bouwend aan steeds meer kracht om die rugzak te dragen.
En toen, ineens... STOP. Het leven ging verder, maar niet bij mij. Althans, ik leefde, maar er was geen beleven meer. Breken is hard. En als je eenmaal gebroken bent, weet je niet hoe je de stukken weer moet lijmen.
Ik voelde me verloren. Mijn hoofd was moe, mijn lijf deed pijn, en ik wist niet meer waar ik moest beginnen. Maar ergens diep vanbinnen voelde ik: ik wil vooruit. Elke vezel in mijn lichaam schreeuwde: JAAAAA! Maar ik wist ook dat ik eerst moest opruimen. De rommel die onderweg was blijven plakken, moest weg.
En nee, die rommel ging niet naar de kringloop. Het moest écht weg. Het was bij mijn opleiding in Hilversum, tijdens een sessie lichaamswerk, dat ik voor het eerst voelde: hier kan ik mijn rommel loslaten. Hier kan ik weer ademhalen. Hier kan ik weer leven.
Het voelde alsof ik constant tegen een berg op aan het klimmen was. Elke stap kostte zoveel moeite, en ik wist niet eens meer waarom ik die berg op wilde. Ik was alleen maar bezig met overleven.
Ik herinner me een dag waarop ik letterlijk niet meer uit bed kon komen. Mijn lichaam zei: stop. En dat was het moment waarop ik wist dat ik iets moest veranderen.
Wat is lichaamswerk en waarom werkt het?
In mijn zoektocht ontdekte ik lichaamswerk. En wat ik leerde, is dat ons lichaam alles onthoudt. Stress, pijn, verdriet – het slaat zich allemaal op in ons lijf. En soms is praten niet genoeg. Soms moet je het voelen, doorleven, en loslaten.
Lichaamswerk richt zich op die opgeslagen spanning. Het helpt je om contact te maken met je lichaam, om te luisteren naar wat het je wil vertellen. Want vaak is ons hoofd zo druk bezig, dat we vergeten dat ons lichaam ook een verhaal heeft.
Wanneer je iets heftigs meemaakt, gaat je lichaam in een overlevingsstand: vechten, vluchten of bevriezen. Dat is een natuurlijke reactie. Maar als die spanning niet wordt losgelaten, blijft het hangen. Het kan zich vastzetten in je spieren, je ademhaling, of zelfs in je organen. Je lichaam blijft als het ware in die overlevingsmodus hangen, zelfs als het gevaar allang voorbij is.
Misschien herken je het wel: je schouders die altijd gespannen zijn, een knoop in je maag, of een gevoel van onrust dat je niet kunt verklaren. Dat zijn signalen van je lichaam dat er iets vastzit.
Hoe werkt lichaamswerk?
Met technieken zoals BRTT en TRB – Body Remembers Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork – kun je die spanning en blokkades loslaten. Het zijn krachtige methodes die je helpen om weer ruimte te maken voor jezelf. Voor je kracht. Voor je leven.
Na het invullen van het intake formulier gaan we aan de slag. Met ademhaling en spiertrillingen. Het doel is om je lichaam te helpen ontspannen en loslaten, zonder dat je alles met woorden hoeft uit te leggen.
Het is geen quick fix. Soms merk je al na één sessie verschil, maar vaak is het een proces van laagje voor laagje loslaten. En dat is oké. Het gaat erom dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om te helen.
Wat vertelt jouw lichaam je?
Misschien herken je je in mijn verhaal. Misschien voel je ook dat je verder wilt, maar weet je niet hoe. Ik wil je uitnodigen om even stil te staan bij jezelf. Hoe voelt jouw lichaam op dit moment? Zijn er plekken waar je spanning vasthoudt?
Sta daar eens bij stil. Je hoeft het niet meteen op te lossen, maar alleen al het bewust worden van wat je voelt, is een eerste stap.
Wanneer heb jij voor het laatst echt naar je lichaam geluisterd?
Welke signalen geeft je lichaam je op dit moment? Misschien een knoop in je maag, spanning in je schouders, of een gevoel van onrust?
Wat zou je lichaam nodig hebben om zich meer ontspannen te voelen?
Als je wilt, kun je nu even je ogen sluiten. Adem rustig 4 tellen in door je neus, 8 tellenen uit door je mond. Doe dit een paar minuutjes. Voel hoe je adem je lichaam instroomt. Waar voel je spanning? En kun je die spanning met je uitademing een beetje loslaten?
Een uitnodiging om zelf te ervaren
Als je voelt dat je verder wilt, maar niet weet hoe, wil ik je uitnodigen om het zelf te ervaren. Kom naar een sessie en ontdek wat lichaamswerk voor jou kan betekenen.
Je hoeft het niet alleen te doen. Ik ben er om je te begeleiden, om samen met jou te kijken wat jouw lichaam nodig heeft. Je kunt een sessie boeken via [jouw website of contactinfo]. Of stuur me een berichtje als je vragen hebt. Ik help je graag.
Ik weet dat het spannend kan zijn om die eerste stap te zetten. Misschien weet je niet precies wat je kunt verwachten, of vraag je je af of het wel iets voor jou is. Dat is helemaal normaal. Je mag altijd contact opnemen om je vragen te stellen. Ik ben er om je te helpen.
Het leven breekt ons soms, maar we hebben ook de kracht om weer te helen. Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om die eerste stap te zetten. Want als ik het kan, kun jij het ook. Dankjewel voor het luisteren, en ik hoop je snel te zien.